All for Joomla All for Webmasters

Czarna pleśń z Aspergillus na cebuli – co z nimi zrobić

[ad_1]

Ta czarna forma należy do rodzaju Aspergillus z grzybów i znana jest jako czarna pleśń z Aspergillus. Jeśli twoje palce zetkną się z nimi, wystarczy dobre umycie z mydłem i wodą. Jednak cebule o tym kształcie są często uszkodzone lub uszkodzone przez rdzeń, więc zanieczyszczone kawałki należy po prostu wyrzucić.

Czarna pleśń Aspergillus w cebuli rośnie w ciepłym klimacie, jak farmy w południowych stanach. Rolnicy i inspektorzy jakości rzadko znają ten rodzaj pleśni, ponieważ są ukryte między skórkami cebuli, a czasami nie ma widocznych śladów zewnętrznych uszkodzeń. Chociaż wiadomo, że pleśń może się rozmnażać w wilgotnych warunkach, Aspergillus znaleziono również w cebulach w bardzo gorących, pustynnych miejscach, gdzie rośnie cebula.

A. niger jest mniej prawdopodobne, aby powodować choroby ludzi niż inne gatunki Aspergillus, ale stwierdzono, że choroba określana jako aspergiloza występuje, gdy duże ilości jego zarodników są wdychane. Niektóre objawy aspergilozy to: kaszel, ból w klatce piersiowej, gorączka i trudności w oddychaniu.

Poważne przypadki mogą obejmować wstrząs, dreszcze, delirium, krwioplucie i zakrzepy krwi. Możliwe jest również, że forma dostaje się do innych narządów i niszczy tam zdrowe komórki, powodując trudności w oddychaniu, niewydolność wątroby lub niewydolność nerek.

Pochodzenie czarnej postaci Aspergillus

Kształt może rozpocząć atak, nawet jeśli cebula nadal znajduje się na polach. Możesz także pomnożyć podczas przechowywania i przyjąć prosty siniak. Dlatego ważne jest ostrożne traktowanie cebuli podczas zbioru i przetwarzania – aby zminimalizować uszkodzenia.

Niektórzy ludzie po prostu zmywają ofensywną czarną pleśń z Aspergillus aż cebula stanie się czysta po sprawdzeniu. Jednak małe zarodniki, które pozostały w tyle, są zbyt mikroskopijne, aby można je było zobaczyć. Jeśli znasz problemy zdrowotne związane z przyjmowaniem czarnej pleśni, nigdy nie zapomnisz wyrzucić skażonej cebuli.

Jeśli hodujesz swoją cebulę, zawsze przechowuj je w ciepłym i suchym miejscu B. na koszykach z drutu na blacie kuchennym lub wiszącym w zlewie kuchennym i w chłodnym, ale suchym miejscu podczas przechowywania.

Zgodnie z ogólną zasadą, temperatura, w której przechowujesz swoją cebulę, powinna wynosić od 32 do 40 stopni Celsjusza. Każdy cieplej spowodowałby zepsucie, a każdy wzrost wilgoci tylko sprzyjałby rozwojowi czarnej pleśni Aspergillus.

Farmerzy wypróbowali kilka fungicydów, aby kontrolować wzrost tej postaci na cebuli, ale nie znaleziono żadnego skutecznego fungicydu. A ponieważ nie ma pewności, jak stwierdzić, czy cebula jest skażona, na razie trzeba zaryzykować tę okazję.

[ad_2]

Ta czarna forma należy do rodzaju Aspergillus z grzybów i znana jest jako czarna pleśń z Aspergillus. Jeśli twoje palce zetkną się z nimi, wystarczy dobre umycie z mydłem i wodą. Jednak cebule o tym kształcie są często uszkodzone lub uszkodzone przez rdzeń, więc zanieczyszczone kawałki należy po prostu wyrzucić.

Czarna pleśń Aspergillus w cebuli rośnie w ciepłym klimacie, jak farmy w południowych stanach. Rolnicy i inspektorzy jakości rzadko znają ten rodzaj pleśni, ponieważ są ukryte między skórkami cebuli, a czasami nie ma widocznych śladów zewnętrznych uszkodzeń. Chociaż wiadomo, że pleśń może się rozmnażać w wilgotnych warunkach, Aspergillus znaleziono również w cebulach w bardzo gorących, pustynnych miejscach, gdzie rośnie cebula.

A. niger jest mniej prawdopodobne, aby powodować choroby ludzi niż inne gatunki Aspergillus, ale stwierdzono, że choroba określana jako aspergiloza występuje, gdy duże ilości jego zarodników są wdychane. Niektóre objawy aspergilozy to: kaszel, ból w klatce piersiowej, gorączka i trudności w oddychaniu.

Poważne przypadki mogą obejmować wstrząs, dreszcze, delirium, krwioplucie i zakrzepy krwi. Możliwe jest również, że forma dostaje się do innych narządów i niszczy tam zdrowe komórki, powodując trudności w oddychaniu, niewydolność wątroby lub niewydolność nerek.

Pochodzenie czarnej postaci Aspergillus

Kształt może rozpocząć atak, nawet jeśli cebula nadal znajduje się na polach. Możesz także pomnożyć podczas przechowywania i przyjąć prosty siniak. Dlatego ważne jest ostrożne traktowanie cebuli podczas zbioru i przetwarzania – aby zminimalizować uszkodzenia.

Niektórzy ludzie po prostu zmywają ofensywną czarną pleśń z Aspergillus aż cebula stanie się czysta po sprawdzeniu. Jednak małe zarodniki, które pozostały w tyle, są zbyt mikroskopijne, aby można je było zobaczyć. Jeśli znasz problemy zdrowotne związane z przyjmowaniem czarnej pleśni, nigdy nie zapomnisz wyrzucić skażonej cebuli.

Jeśli hodujesz swoją cebulę, zawsze przechowuj je w ciepłym i suchym miejscu B. na koszykach z drutu na blacie kuchennym lub wiszącym w zlewie kuchennym i w chłodnym, ale suchym miejscu podczas przechowywania.

Zgodnie z ogólną zasadą, temperatura, w której przechowujesz swoją cebulę, powinna wynosić od 32 do 40 stopni Celsjusza. Każdy cieplej spowodowałby zepsucie, a każdy wzrost wilgoci tylko sprzyjałby rozwojowi czarnej pleśni Aspergillus.

Farmerzy wypróbowali kilka fungicydów, aby kontrolować wzrost tej postaci na cebuli, ale nie znaleziono żadnego skutecznego fungicydu. A ponieważ nie ma pewności, jak stwierdzić, czy cebula jest skażona, na razie trzeba zaryzykować tę okazję.

Oceń ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *